Com mantenir l’empresa sota control en només una hora
20 de març de 2018L’empresa sota control en 1 hora: despeses fixes
4 d'abril de 2018La setmana passada vam explicar els primers passos per tal que, de forma senzilla però efectiva, poguéssim realitzar un seguiment econòmic del negoci que ens ajudés a prendre les decisions adequades. Avui avancem amb les despeses variables.
Ja teniu els costos de l’any anterior? El primer pas, identifiqueu les despeses que varien segons la venda que teniu. Dit d’una altra manera, identifiqueu aquelles despeses que, si no venguéssiu res, no tindríeu. Aquest tipus de despeses les anomenem despeses variables.
El segon punt a tenir en compte és l’IVA. En termes generals, cal comptar totes les despeses sense aquest impost, donat que té un efecte neutre en termes de cost. És a dir, els imports que hem de tenir en compte són el que, en termes fiscals, anomenem la base. A les factures us apareix de forma diferenciada. Les úniques excepcions són aquelles empreses en que aquesta neutralitat no es produeix: negocis subjectes a recàrrec d’equivalència (ex. Comerços al detall), exempts d’iva (ensenyament, salut). En aquests darrers casos, els imports que comptem són els totals, amb l’iva i el recàrrec d’equivalència inclosos.
Tipus de despeses variables
Comentem les més freqüents i les seves particularitats:
- Cost del material que hem venut: en aquest punt ens hi entretindrem un moment. Fixeu-vos que no hem dit “cost de les compres”, sinó el cost del material que venem. Si cada any comprem i venem el que hem comprat, aleshores la xifra coincideix. Però si ens queda material al magatzem, aleshores el que hem venut té un cost inferior a l’import de les compres, donat que part del que hem comprat, encara ho tenim. I a l’inrevés, si enguany venem part del que vam comprar l’any anterior més el que hem comprat aquest any, aleshores el cost dels productes que hem venut és superior a l’import de les compres de l’any. Tot plegat sembla un joc de paraules. Però aquest punt és clau per saber els marges als quals venem. Per solucionar aquestes desviacions que es produeixen pel material que se’ns queda al magatzem, només cal fer un ajust a l’import de les compres de material amb la diferència entre el que teníem en stock i el que tenim ara, així:
Cost del material que hem venut = Import de les compres de material + Valor del material que teníem a 31 de desembre – Valor del material que teníem a 1 de gener
- Cost d’empreses i professionals que subcontractem per a realitzar part de la producció del producte o de la prestació del servei: aquelles despeses que ens factures les empreses a qui subcontractem part dels serveis que prestem al client. Seria el cas, per exemple, d’industrials que participen a l’obra en el cas d’empreses de construcció, dels metges en el cas d’una clínica, etc. No inclou el cost de serveis que rebem nosaltres de terceres empreses com la gestoria, assessorament legal, etc.
- Cost de desplaçaments per realitzar els serveis o bé de transport per entregar els productes als clients
- Cost de comissions a tercers per venda realitzada. És el cas del que cobra un agent comercial. També la comissió que factura una plataforma per reserva realitzada en el cas d’hotels i cases rurals.
- Cost de les comissions de cobrament amb mitjans de pagaments electrònic (tarja de crèdit, Paypal)
- Cost de publicitat de pagament variable . Ex. Google Adwords, Facebook Ads.
I ara què?
Una vegada els tenim identificats, calculem quin percentatge suposen sobre els ingressos que vam tenir:
Despeses variables
————————– = %CV
Ingressos
Ja tenim la primera xifra important: l’import de les despeses variables de l’empresa i el percentatge que suposen sobre els ingressos.
La propera setmana ens centrarem en les despeses fixes. Com podeu suposar, són tota la resta, però us donaré unes recomanacions sobre com s’han de tenir en compte i us convidaré de tenir en compte unes despeses que potser ara no les incloeu en els vostres comptes.
Endavant, doncs, ja podeu posar-ho en pràctica i, si us trobeu amb particularitats, pregunteu.
Un apunt: Els que hi vulgueu aprofundir més, el 18 d’abril iniciem una formació a la Universitat de Barcelona Lidera la teva empresa en femení. Per tenir un espai en el que pensar i compartir estratègies , dotar-te d’eines, entrenar-te. En definitiva, liderar amb seguretat el creixement del teu negoci.