El sou de l’autònom
16 de maig de 2018Emprendre s’escriu amb C: Creació, Creixement, Consolidació
13 de juny de 2018La setmana passada vaig tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà l’ecosistema emprenedor d’Amsterdam. Vam visitar diferents centres que en formen part i ens van explicar la seva visió i la tasca que desenvolupen. En aquest cas, ens vam centrar en l’ecosistema de les StartUps d’Amsterdam.
Què és un ecosistema emprenedor?
El podem definir com un entorn concret en el qual es donen les condicions per tal que les noves empreses interaccionin entre elles i amb els agents i els elements que formen part d’aquest sistema i n’afavoreixi el seu desenvolupament.
Intenció i compromís
Val a dir que un dels elements que més em va sorprendre és la intencionalitat i el compromís que em van transmetre les persones dels centres que vam visitar.
Amsterdam desenvolupa un ecosistema emprenedor basat, al meu entendre, en dos pilars, el territori i la innovació. En el cas del territori, utilitza la ciutat primer per estudiar-ne les necessitats i després com a laboratori de proves de les solucions que es proposen. L’aplicació de la tecnologia, la intel·ligència artificial, la internet de les coses, etc, els permet desenvolupar solucions innovadores per a diferents sectors i, en particular, en el camp de les SmartCities.
Quins elements han posat en funcionament per tal de que aquest ecosistema emprenedor es desenvolupi en aquesta direcció?
Diria que el més important de tots són les persones. La majoria de centres formen talent, amb una especial incidència en les habilitats. Així com la programació en un llenguatge concret pot ser un coneixement caduc en un termini de temps, no ho és la capacitat d’estructurar, ni la gestió d’equips. És el que s’anomena formació en soft skills. Es fa un esforç en formar a les persones. Però conscients que a curt termini falten encara persones capacitades, atrauen talent d’altres països facilitant les condicions per viure a la ciutat.
I no oblidem el mig termini. Cal assegurar aquest fluxe de talent per tal que les empreses tinguin el personal necessari i capacitat. Per això formen en noves tecnologies als alumnes de primària i als seus mestres.
Tot aquest procés no es pot fer sense unir esforços, sense que tots els agents implicats col·laborin en aquest objectiu comú: Administració Pública, empreses, institucions, Universitats i els mateixos ciutadans. No pensem només en recursos econòmics. Compartir coneixements entre les diferents entitats, professionals que participen en formacions, empreses que aporten recursos materials als centres, grups de treball amb empreses i amb ciutadans per testejar les diferents propostes. De fet, és freqüent veure a les acceleradores d’empreses espais que són de les grans empreses, al costat de les StartUps: els permet innovar i compartir coneixement.
Un altre element clau és la difusió de les accions que es realitzen. Tant dintre del mateix ecosistema emprenedor com al públic en general. Dins dels mateixos espais, amb jornades, i events tant formals com informals. N’és un bon exemple The Next Web Conference (TNW): un gran event en el que hi participa l’ecosistema d’agents tecnològics que lideren la innovació en els negocis. S’hi combinen conferències de ponents de primer ordre per la seva professió o per les corporacions de les que formen part i un espai d’exposició en el que les StartUps presenten els seus productes.
Finalment, quan diem que Amsterdam és un gran laboratori per a StartUps, no pensem en una perspectiva local. La visió és desenvolupar productes i serveis que siguin escalables i exportables.
De fet, tots aquests elements creen sinèrgia i es reforcen els uns als altres. Per exemple, les empreses s’instal·len a la zona perquè saben que hi trobaran les persones qualificades que necessiten. Alhora, el talent hi va a viure perquè sap que hi ha empreses que el podrà contractar.
Segurament aquest ecosistema no està exempt de dificultats. No deu ser fàcil coordinar els diferents agents, asseure’ls a la taula i que els projectes avancin. Alguns resultats es produeixen a curt termini, però una part important és visió a mig termini. Per això és tant important el compromís de les persones que estan al capdavant dels centres i dels projectes. I aquest compromís es transmetia de les seves paraules i actitud.