La gestió del temps de l’emprenedor
16 de gener de 2018Start up i micropime: les 7 diferències
23 de febrer de 2018Hem sentit a parlar en reiterades ocasions de la solitud de qui té una empresa o un negoci. És un comentari que l’he sentit de forma molt transversal en el món empresarial, perquè me l’han dit tant persones que tenen al seu càrrec empreses grans, mitjanes, petites i fins i tot autònoms.
Entenc que fa referència a la solitud en la presa de decisions. Al final, ets qui decideix i qui assumeix la responsabilitat d’aquestes decisions.
Però a mesura que descendim en el tamany de l’empresa, observem com hi ha, almenys, una segona connotació. A major tamany d’empresa, més recursos i, per tant, pot haver-hi un equip de treball i de suport a les decisions. El dia a dia, les decisions, les inquietuds, es poden comentar en més o menys mesura. A mesura que les empreses són més petites, aquest equip es redueix fins a desaparèixer. I portar les inquietuds a casa no és recomanable. És en aquest punt on es fa més palesa la solitud de l’empresari.
Però, ja està? La idea és que estem sols, i punt? Tenir una empresa vol dir estar i sentir-se sol. És un fet.
Però, i si pensem que és una opció?
Quantes persones que tenen un negoci, com nosaltres, es troben igual? On les podem trobar? Com podem compartir les nostres experiències i aprofitar-les?
Doncs se m’acudeixen algunes idees.
Per exemple, participar en formacions: anar-hi no només amb esperit d’aprenentatge sinó també amb la idea de conèixer altres participants. No per fer clients, sinó per ampliar la nostra xarxa de contactes.
En moltes ocasions aquestes formacions les realitzen associacions empresarials. També organitzen dinars, sopars i altres actes de networking per tal que els associats es coneguin, ampliin la seva xarxa de contactes, comparteixin experiències,…
També organitzen espais de formació i de coneixença algunes entitats de promoció econòmica de diferents municipis. És una oportunitat excel·lent per entrar en contacte amb altres empresaris de la zona.
També podem parlar de networkings. En podem trobar de puntuals però també d’organitzats de forma periòdica.
Anar puntualment un dia a algunes d’aquestes accions només ens permetrà veure de què va. Però participar-hi de forma continuada ens ofereix la possibilitat d’ampliar la nostra visió, compartir experiències, millorar la nostra xarxa de contactes. En una paraula, ens pot permetre de passar de treballar sols a treballar en xarxa.
Arribats a aquest punt, encara pensem que la solitud de qui té una empresa és un fet? Només cal actuar per tal que l’opció sigui estar i sentir-se acompanyat. És a dir, depèn més de nosaltres que del fet de tenir un negoci.
En projectes en què t’hi jugues molt, t’ajudo a entendre la teva empresa a partir dels seus números. Perquè puguis aclarir, estructurar i planificar les millors opcions per executar els teus projectes. Parlem?
1 Comment
[…] el món dels professionals autònoms i de les micropimes la persona que tira endavant l’empresa sol sentir-se molt sola. En definitiva, es necessita una dosi molt elevada d’energia, motivació i control de les […]