Start up i micropime: les 7 diferències
23 de febrer de 2018Papa, vull ser emprenedora
3 de març de 2018La setmana passada vam veure que les start ups i les micropimes tenen grans diferències, especialment a nivell de filosofia, de plantejament d’empresa i de les conseqüències que es deriven aquests punts. Avui ens preguntem, una start up i una micropime, tenen punts en comú?
Recordem primer, en què consisteix cada tipologia d’empresa.
- Incloem dintre del grup de les micropimes aquelles empreses i negocis que estan formades per un autònom i fins a nou persones contractades i facturen menys de 2 milions d’euros. És a dir, tant podem parlar d’empresaris individuals com de societats, però el que tenen en comú és que són el segment de tamany més petit d’empreses.
- Les start ups són empreses que es caracteritzen per un nivell d’innovació elevat. Són negocis escalables i amb un alt potencial de creixement. Aquestes característiques fan que siguin empreses amb un risc elevat però també amb rendiments molt superiors a la mitja del mercat.
I la resposta, a parer meu, és que sí, que tenen varies semblances, més enllà del fet de que tota start up, en les seves primeres etapes, també és una micropime ja que entren dintre d’aquest tamany de fins a 10 persones.
La primera semblança, l’elevada implicació i compromís per part dels seus promotors. De fet, crear una empresa no és senzill, que el negoci funcioni dia a dia, tampoc. Sovint hi ha alts i baixos que cal superar i només és possible fer-ho si els promotors de l’empresa, tant si són de start ups com de micropimes, estan fermament compromesos amb el projecte.
Aquest punt està fortament relacionat amb el següent, l’alt grau de gestió emocional que es requereix, en cadascuna de les etapes del projecte. Ja ho hem dit, els objectius no es solen complir, les previsions no surten a la primera, cal acceptar que no ha anat bé, aprendre i tornar-ho a provar. Tristesa, dubtes, alegries, recança,… formen un còctel emocional que cal gestionar per tal que el projecte, start up o micropime, arribi a bon port.
En tercer lloc podem comentar l’elevat coneixent dels serveis/productes que ofereix i del sector que solen tenir les persones que es decideixen a crear una empresa. És habitual que hi hagi una formació, una experiència en l’àmbit de treball en el que es desenvoluparà l’empresa i també del sector. Aquesta és una de les bases de l’èxit del projecte.
Fruit d’aquest coneixement, també és habitual, en una primera etapa, l’ús de la xarxa de contactes per trobar els recursos necessaris, fer els primers clients, testar els productes/serveis. En el cas de les starts ups, aquest punt és molt intensiu i s’amplia en etapes posteriors per la mateixa vocació de creixement que tenen aquestes empreses.
Un altre element important per a l’èxit del projecte és la seva orientació al mercat. Escoltar al client, oferir el producte/servei més adequat a les seves necessitats, són elements claus per a la viabilitat i la pervivència de les empreses. Start ups i micropimes afronten i desenvolupen, però, aquest repte de formes diferents i, moltes vegades, en moments distints.
Finalment, ambdós tipologies d’empresa contribueixen a l’economia amb la generació de llocs de treball i riquesa.
És a dir, podem concloure que la vocació de les start ups és diferent de la vocació de les micropimes. Però que les habilitats i capacitats dels emprenedors per a desenvolupar amb èxit tant una start up com una micropime no són tan diferents –cadascuna en la seva dosi-. I, finalment, ambdues tipologies d’empresa sumen al creixement econòmic de l’entorn en el que s’ubiquen.
Què en penseu? Tenen més punts en comú?
En projectes en què t’hi jugues molt, t’ajudo a entendre la teva empresa a partir dels seus números. Perquè puguis aclarir, estructurar i planificar les millors opcions per executar els teus projectes. Parlem?