Pla econòmic financer: els números clau de l’empresa
28 de març de 2015Alternatives de finançament privat: Bootstrapping, crowdfunding i business angels
3 de maig de 2015Fa temps que tenim la idea de muntar un negoci. Ho hem pensat molt bé: què volem vendre, a on, com,… Finalment ens decidim i comencem a mirar com ho hem de fer: forma jurídica?, com em dóno d’alta? Hi ha ajuts? Mirem algunes webs, visitem diferents centres i la resposta és unànima: “millor que primer facis el pla d’empresa”. Eh? – pensem.
Ens faciliten un document en el que hem d’explicar qui som, tot el que volem fer i com ho volem fer. Uf! No és fàcil, però més o menys, omplim els diferents apartats. I al final arribem al “Pla econòmic financer”: inversions previstes, – això és facil! – Ingressos previstos, – comença la sensació de mareig! – despeses, – ai, ai, ai! – tresoreria, – què és això? – I, per si no fos suficient, a cinc anys vista! – I jo què sé!!
Molts emprenedors comencen el pla d’empresa, alguns l’acaben i només uns pocs l’utilitzen com a guia durants les primeres etapes del negoci.
I és que el pla d’empresa ens ajuda de doble manera: a pensar i a prevenir. I, en concret els números del pla d’empresa, és a dir el pla econòmic financer, són l’eina que ho resumeix tot.
Primera funció: ajudar-nos a pensar, és a dir, a organitzar les idees
Normalment, quan planifiquem inicialment, fem la carta als Reis. El que necessitem per posar en marxa l’empresa, el material, el sou que en treurem, el lloguer,… Tots aquests elements defineixen uns ingressos necessaris per tal que el projecte sigui viable i, en la majoria de casos, una necessitat de finançament. Moltes vegades, aquests ingressos no són factibles a curt termini o bé no obtenim tot el finançament, circumstàncies que fan replantejar el projecte, prioritzar i marcar etapes. En definitiva, toquem de peus a terra.
Segona funció: prevenció
És cert que les previsions no s’acompleixen… Al 100%! Una part sí que s’acompliran. Potser variaran algunes despeses que teníem previstes, o bé les vendes no creixeran al ritme esperat, o algun client no ens pagarà en el termini pactat,… Sí, totes aquestes circumstàncies faran que no es compleixin els números que havíem previst, però serem conscients d’aquestes variacions, podrem anticipar-ne les conseqüències que tindran en el conjunt del negoci i aplicar mesures correctores amb temps suficient.
El pla d’empresa no ens dóna la certesa, però sí màxims i mínims de referència, prioritats, alternatives… És a dir disminueix la incertesa i acota el risc del nostre projecte. En definitiva, podem dir que ens dóna capacitat de reacció.
1 Comment
[…] qualsevol empresa, gran i petita, un any és un cicle. Al gener tot comença, al desembre tot […]