Fer créixer la meva empresa: el propòsit d’Any Nou
27 de desembre de 2017Professionalitzar el negoci, agafar-ne el timó
11 de gener de 2018Objectius empresarials, el tema d’avui. Seguim amb els articles dedicats als propòsits d’Any Nou.
Tal i com vam comentar en el darrer post, Fer créixer la meva empresa: el propòsit d’Any Nou, el propòsit de molts dels meus clients és
Fer créixer l’empresa de forma organitzada, sense perdre personalització, agafant el volant del negoci i dedicant-hi menys hores de feina
Recordeu que vam acabar definint les nostres expectatives sobre el que ja tenim i volem, el que tenim i no volem, el que no tenim i volem i el que no tenim i tampoc volem. Aquest és el punt de partida.
Continuem doncs, pel desig que diu “de forma organitzada, sense perdre personalització”. És a dir, no ho podem deixar a l’atzar, sinó que ens hem d’organitzar des del primer dia per aconseguir-ho.
El pas és, doncs, transformar els nostres propòsits en objectius empresarials. Objectius que ens marquin on volem ser a finals d’any i els passos intermitjos que hem de fer per aconseguir-ho.
Algunes recomanacions a l’entorn d’aquest tema:
La primera, focalitzem-nos. Com diu la dita, menys és més. Voler abarcar molts serveis, molts clients diferents, moltes zones geogràfiques,… implica molts recursos en diners però també i sobretot en esforços i en temps. Escollim aquell producte/servei en que realment som bons, aquell segment de clients que ho valora i que estan disposats a pagar per aquest producte i/o servei. Dediquem els recursos a fixar en la seva memòria que nosaltres som l’empresa que necessiten. No patiu, una vegada aconseguit, podem ampliar els serveis, la zones geogràfiques,… Per tant, no renunciem, sinó que prioritzem.
La segona, treballem en allò que realment som bons, en allò que dominem. Només d’aquesta manera podrem sobresortir respecte de la competència. Dediquem temps a analitzar els nostres punts forts i a veure com els podem aprofitar i potenciar. D’aquesta manera, igual que a la cuina, cada cuiner té el seu toc personal, cada empresa atén els clients sense perdre personalització.
I la tercera i darrera recomanació, els objectius han de complir unes premises bàsiques. Han de ser específics, mesurables, aconseguibles, rellevants i de durada limitada, el que tècnicament en diem SMART. En aquest cas recalcarem dos dels punts: mesurables i amb dates i durades concretes. L’eina per excel·lència per medir els objectius, fer-ne el seguiment i aplicar les correccions quan es produeixen desviacions és el pressupost econòmic.
Això és per a grans empreses! – em direu. Doncs, no. Segur que sabeu quan us costa el telèfon , la llum , la benzina, la Seguretat Social, i totes les despeses que té el vostre negoci: mireu les dades de 2017 i ja ho teniu.
Però les vendes no les sé. No sabem quant ens compraran els clients aquest any!- em contestareu. Però podem saber quantes vendes hem de fer per cobrir totes les despeses, el vostre sou i tenir benefici?
Per tant, no tenim excusa. Podem fixar els nostres objectius empresarials amb eines senzilles i la informació que ens dóna el nostre propi negoci. Podem pensar les accions que hem de fer per aconseguir-los. Podem mesurar-los. Podem fer-ne el seguiment. Podem corregir les accions a mesura que en veiem els resultats. Què ens impedeix, doncs, aconseguir els nostre objectius empresarials?
I, si encara en tens algun dubte, posa’t en contacte amb mi i en parlem.