L’empresa controlada en 1 hora: amortització
11 d'abril de 2018Com reduir les despeses d’estructura de la teva empresa?
25 d'abril de 2018Els ingressos són la gran pregunta de les previsions del negoci. Com hem vist en els posts anteriors sobre seguiment econòmic de l’empresa, per les dades d’anys anteriors coneixem les despeses variables, sabem quines despeses fixes tenim i podem calcular l’estalvi que hem de generar per poder reinvertir en un futur (amortització). Però saber quant vendrem, quins ingressos generarem, normalment és una pregunta que genera respostes del tipus –No sé quan vendrem. Depèn dels clients- o bé, simplement, no es respon.
Però l’esperit d’aquests posts no és el de deixar-nos portar pel negoci de manera reactiva. L’esperit d’aquests posts és que prenguem el comandament de la nostra empresa. Per això, us convido a fer l’exercici de preveure les vendes de l’any. I estic segura que, si ens marquem objectius d’ingressos, alhora realitzarem accions per tal d’assolir-los. I és aleshores que té sentit ple el seguiment econòmic del negoci.
Com podem fixar objectius d’ingressos?
Ara ja podem plantejar l’estructura següent:
+ Ingressos any anterior
– Despeses variables any anterior
– Despeses fixes any anterior
– Amortitzacions
Resultat de l’any anterior
Recordeu que totes les partides van sense IVA, excepte els casos excepcionals que vam comentar al post sobre despeses variables. Assegureu-vos d’incloure totes les partides comentades en els posts i que abans no teníeu en compte.
Calculeu el percentatge que suposen les despeses variables sobre els ingressos:
%DV = (Despeses variables /Ingressos ) x 100
En el cas de que el resultat sigui negatiu, calculeu els ingressos que necessiteu per tal de cobrir totes les despeses (és el que s’anomena punt d’equilibri). Podeu utilitzar la fórmula següent:
Ingressos amb benefici 0 = (Despeses fixes + Amortització) / (1-(%DV/100))
Per exemple, si la vostra empresa té una estructura d’un 10% de cost variable, una despesa fixa anual de 25.000.-EUR i unes amortitzacions a l’any de 3.000.-EUR, calculem el punt d’equilibri:
Ingressos amb benefici 0 = (25.000 + 3.000)/(1-(10/100)) = 28.000 / 0,9 = 31.111.-EUR
A partir d’aquesta xifra de referència, podem establir l’objectiu de vendes per a l’exercici actual. Per exemple, si estem per sota, podem establir assolir el punt d’equilibri. Si ja estem per sobre, podem establir un objectiu de creixement d’acord amb el creixement del sector,…
Dels objectius al seguiment
Una vegada tingueu l’objectiu d’ingressos de tot l’any, compteu quina part heu de fer cada mes per tal que, a finals d’any, els hagueu assolit. Per exemple, si a l’agost tanqueu per vacances, haureu de repartir els ingressos en els 11 mesos restants.
Per a les despeses del mes, podeu simplificar de manera que:
- la part variable mensual sigui el resultat d’aplicar als ingressos mensuals el percentatge anual calculat
- la part fixa i les amortitzacions les podeu obtenir de dividir el total anual entre 12 mesos
Ara ja teniu les vendes i les despeses previstes mensual i anualment. Només cal que cada mes ho compareu amb la realitat d’ingressos i despeses i, si no coincideixen, analitzeu perquè. Potser havíeu previst realitzar unes accions comercials que finalment no s’han fet? Potser heu tingut baixes que no comptàveu? Sigui el que sigui, sou a temps d’analitzar i corregir per tal que el resultat final s’assembli al que havíeu previst.
Us convido a treballar-hi. Si hi ha aspectes a adaptar al vostre negoci, expliqueu-me’ls: us puc orientar sobre com adaptar-ho. Si ja feu el seguiment de l’empresa i utilitzeu un altre sistema, serà un plaer comentar-lo.
Ara és hora de posar-ho en pràctica per tal que tingueu l’empresa controlada en 1 hora.