Professionalitzar el negoci, agafar-ne el timó
11 de gener de 2018La solitud de l’empresari: un fet o una opció?
9 de febrer de 2018Aquest és el quart post dedicat a acomplir el propòsit d’any Nou. En aquesta ocasió, ens centrarem en la darrera part d’aquest propòsit, que no per ser la darrera és la menys important. Fem referència al fet de dedicar menys hores a la feina, és a dir, a la gestió del temps de l’emprenedor. En molts casos, aquest punt és clau per a la persona que porta el negoci.
S’ha escrit molt sobre gestió del temps i de tasques. En aquest cas farem un repàs d’alguns punts que ens ajuden a optimitzar la gestió del temps de l’emprenedor quan parlem de microempreses.
El primer punt és l’ordre: hi ha un lloc per a cada cosa i una cosa per a cada lloc de manera que aquest ordre alhora estableixi un procés de treball. Un exemple: heu provat a tenir diferents subcarpetes, una per a les comandes a proveïdors, una segona per a les factures pendents de pagament i una tercera per a les factures pagades? Quan feu a comanda, el comprovant el poseu a la seva carpeta; quan us arriba el material, el reviseu amb la comanda i aquesta l’enganxeu amb la factura. Quan la pagueu, la poseu a la carpeta de pagat i això és el que envieu a la gestoria. Aquest tipus d’organització tan és vàlida si parlem del món físic com del món virtual. Traslladeu-ho a l’escriptori del vostre ordinador. Ordre i procés de treball, el primer pas en la gestió del temps de l’emprenedor.
Molt vinculat al primer punt, sistematitzar la feina. És tan senzill com que, cada tasca que realitzem pensem que la farem només una vegada i, quan l’haguem de repetir, recuperem aquest document. Per exemple, quan fem un mail per presentar un pressupost, un mail per presentar l’empresa, preparar una reunió amb un client. Al mateix fer-ho, hi dediquem una mica més de temps i el que fem és marcar unes pautes, elements que ens serviran per la propera vegada, tenir pensats els punts principals. En el cas de mails, pressupostos, … els podem deixar elaborats i fer petits ajustos a l’hora d’enviar-los als clients.
Si tenim les tasques ordenades i sistematitzades, estarem en disponibilitat de delegar-les. Potser en algú que contractem, potser en una persona que ens col·labori de forma externa. En aquest cas, dependrà de la capacitat econòmica de l’empresa, sens dubte, però també el fet d’alliberar-vos de tasques que us aporten poc valor us permet tenir més disponibilitat per fer créixer el negoci. En aquest cas, parlem de la gestió del temps de l’autònom per tal que sigui de més valor.
I finalment, cuida’t. Tu ets una peça importantíssima a la teva empresa. La feina que fas no és senzilla i segur que hi ha desenganys però també hi ha molts d’èxits. Aprèn del que no surt bé i reconeix i dóna valor als èxits, per petits que siguin. Fes-los visibles, tant per a tu com per al teu entorn –familiar, equip de treball,…- . Has pensat, per exemple, a establir-te petites recompenses relacionades amb el final d’un dia de feina –prendre un cafè amb un amic, anar al cinema,…?-. També pots anotar en un calendari allò que cada dia surt bé. O fins i tot crear un àlbum d’èxits, amb aquells elements que els mostren.
En resum, recordeu que vam partir d’un propòsit per a l’Any Nou que deia
Fer créixer l’empresa de forma organitzada, sense perdre personalització, agafant el volant del negoci i dedicant-hi menys hores de feina
En els diferents posts hem parlat de com aconseguir aquest propòsit: pensa on vols ser a finals d’any, fixa objectius i focalitza’t, en base a allò que se’t dóna molt bé; fes-ne seguiment i reforça amb formació i assessorament les àrees que necessitis; ordena, sistematitza i delega les tasques; i, sobretot, cuida’t i reconeix-te els èxits.
El camí per assolir el propòsit d’Any Nou. El camí per conduir tu l’empresa. El camí per gaudir del teu negoci.
2 Comments
Totalment d’acord Elisabet! Si una persona renega de dur aquest ordre i control en el seu propi negoci, és molt difícil que li pugui anar bé. En canvi, si és capaç de mantenir una organització adequada i uns mínims hàbits d’ordre, a més de contribuïr positivament en la marxa del seu negoci, això el convertirà en un veritable professional en la seva feina i també li proporcionarà un sentiment de satisfacció i plenitud que revertirà en més motivació i una major confiança en ell mateix.
Cal tenir en compte que hi ha gent que, de manera natural, és més organitzada i hi ha gent que no ho és tant. I si ens costa ser organitzats no hem de dubtar en demanar ajuda a tercers per a que ens ensenyin a ser-ho. Per sort, en aquesta vida es pot aprendre tot! (Menos mal…).
Gracies per la teva aportació. Tu coneixes molt bé aquest tema.