3 elements a tenir en compte per a fixar el preu dels teus serveis professionals
19 d'octubre de 2022Empresa amb Accent Femení, organitzat per la Comissió Dona i Empresa de PIMEC.
22 de novembre de 2022La inflació, una variable a la que durant molts anys hem prestat una atenció relativa. Darrerament, però ha passat a ser el malson de moltes microempreses, tant si la seva activitat és de serveis com productiva. L’efecte d’increment de costos en les despeses en dificulta molt la gestió, la realització de tarifes i la concreció de comandes. Tot i que no hi ha una solució miraculosa, en aquest article comentem algunes pautes que poden ajudar-te a fer aquesta gestió més portable.
La inflació fa referència a l‘increment de preus que tenen els béns i els serveis i que es produeix en un període de temps. Es calcula a partir de l’evolució dels preus d’una cistella de compra. És un càlcul que es realitza mensualment i els mitjans el publiquen tant en termes mensuals com anuals.
Com dèiem, la inflació, és a dir, l’increment de preus, ha passat a ser un dels mals de caps més importants de persones autònomes i microempreses i ha complicat molt la gestió econòmica de les activitats. S’han produït increments de preus constants en els costos de materials, en serveis logístics, en l’energia i, aquests increments, s’han traslladat també als costos fixos de les empreses (lloguers, personal, manteniments…). Alguns d’aquests costos s’han pogut repercutir en el preu del producte i dels serveis però, en molts casos, només de manera parcial.
I és que, en entorns inflacionistes es produeix no només un increment de costos, sinó una disposició menor de diners per part de les empreses i les famílies. Aquest fet és degut a que elements que són essencials per al seu dia a dia, costen més diners i, en conseqüència, en queden menys de disponibles. Aquest doble efecte genera una pinça que pressiona als negocis en termes de costos i de preus.
Davant d’aquesta situació, us compartim algunes de les pautes que hem seguit amb empreses clients, per tal de gestionar-la:
- Identificar en quins costos es produeix l’increment de preus, en quina magnitud i quin impacte té en el conjunt del negoci. Per exemple, no té el mateix impacte l’increment de costos d’una matèria bàsica com és l’alumini per a una empresa fabricant i instal·ladora de finestres; que l’increment del cost del combustible per a una activitat de coaching que es realitza principalment de forma online i, puntualment, de forma presencial.
- Mantenir actualitzats els escandalls de productes i serveis.
- Valorar en quina mesura es pot traslladar l’increment de despeses al preu final del producte/servei. Cal analitzar producte a producte i servei a servei. Tant per l’impacte que té l’increment de costos en cadascun com pel posicionament de mercat. Per exemple, poden haver-hi productes que ja es venien amb un marge molt reduït i altres que el tenien més ampli. Es pot plantejar, doncs, incrementar el preu de productes amb el marge més petit i fer un increment parcial dels que tenen el marge més gran.
- Algunes empreses han optat també per comprar més material del que habitualment compraven, davant dels increments de preus successius. No obstant, cal anar amb cura amb aquesta estratègia, donat que en algun moment es pot invertir la situació. Recordem, per exemple, el fort increment de preus de mascaretes que es va produir durant la pandèmia i la caiguda que van tenir quan ja el mercat estava servit.
- Davant el fort increment del cost de transport, buscar proveïdors de proximitat, que permetin una flexibilitat en l’abastiment.
- L’opció de plantejar canvis de formats també ha funcionat en algunes activitats. Per exemple, el cas que hem exposat en el primer punt d’intensificar l’ús del format online davant dels desplaçaments físics.
- Algunes empreses han optat per interrompre l’activitat temporalment davant l’evident manca de viabilitat de la mateixa donada la situació actual.
- Aquesta darrera opció posa en relleu la gestió comercial que cal que realitzi tot negoci que vengui a crèdit. En moments d’incertesa, cal analitzar molt bé a qui es ven i en quines condicions. Les situacions d’impagaments es poden produir amb més assiduïtat que en moments de bonança. En conseqüència, cal fer una gestió comercial preventiva, amb un risc assumible en cas d’impagament d’un client.
I tu? Quines d’aquestes pautes has posat en pràctica? Alguna altra que no hem mencionat? Ajuda’ns a compartir tot allò que serveixi per facilitar una situació de per sí molt complicada.
I si necessites un suport per valorar i decidir quines són les teves millors opcions per gestionar la situació d’increment de costos al teu negoci, truca’ns. #gaudeixelteunegoci