Com finançar el creixement de la teva empresa?
24 d'octubre de 2018Puc gestionar el meu negoci des d’un coworking?
10 de desembre de 2018Ja fa uns anys que sentim a parlar habitualment del que anomenem finançament alternatiu. De fet, moltes persones emprenedores venen a les xerrades que fem sobre finançament alternatiu tot esperant trobar-hi la fórmula de finançament que no troben en les entitats financeres. Però el cert és que el finançament alternatiu presenta unes característiques tan particulars que no el fan accessible per a qualsevol tipus d’empresa.
Què entenem per finançament alternatiu?
És aquell finançament que ve de particulars i d’entitats no financeres ni públiques.
Quins són els tipus principals de finançament alternatiu?
A nivell general, comentarem el crowdfunding i els business angels.
El crowdfunding és un finançament que es canalitza a través de plataformes que operen per Internet. Es nodreix d’aportacions de particulars i institucionals -aquestes darreres, només en alguns casos- i la idea és que la suma de petites quantitats permeti assolir la xifra que necessita el projecte. Quan parlem d’empresa, podem distingir principalment de tres tipologies de crowdfunding:
Crowdfunding de recompensa: els particulars realitzen aportacions a un projecte a canvi d’una recompensa. Aquesta recompensa pot ser intangible i també el producte en sí. En aquest cas, per a l’empresa és com una pre-venda a partir de la qual pot obtenir informació de mercat sobre la idoneïtat del producte. Aquesta és una modalitat de finançament alternatiu que pot utilitzar tot tipus d’empreses. Ara bé, cal treballar molt bé la xarxa social per tal que realment sigui efectiu i s’assoleixi la xifra de finançament proposada.
Crowdfunding de préstec: en aquest cas, els particulars i institucions realitzen aportacions a un projecte a canvi d’uns interessos en un termini pactat. És una modalitat molt similar al préstec d’una entitat financera. Tot i que també s’ha utilitzat en projectes de creació d’empresa, les plataformes més establertes s’adrecen a empreses -amb forma societària, no autònoms-, que ja tenen una vida de mínim 2 anys i presenten una solvència. Un cas especial són les plataformes que realitzen finançament sobre pagarés i factures. En aquest cas, el que es valora és la solvència del client que pagarà el pagaré o la factura. En aquest cas, hi tenen accés empreses de recent creació que treballin amb grans empreses i sobre les quals es puguin avançar els diners dels pagarés que emeten o les factures que es realitzen.
Crowdfunding de capital: com en els casos anteriors, els particulars realitzen aportacions a una empresa i, en aquest cas, a canvi de participacions. Tot i que sembla una modalitat molt adequada per a emprenedoria, no ho és per a tots els tipus d’emprenedoria. L’inversor que aporta a aquestes empreses espera obtenir una plusvàlua amb la venda de les participacions al cap d’uns anys. En conseqüència, s’inverteixen en empreses que tinguin forma societària -les persones autònomes no poden emetre participacions sobre el seu negoci-, que tinguin un mínim de recorregut en el mercat -demostrin una mínima cartera de clients conforme el seu producte té acceptació en el mercat- i tinguin potencial de creixement de manera que a mig termini es puguin vendre les participacions i aquesta operació generi plusvàlua. Aquestes característiques són pròpies de les empreses anomenades start ups. Les microempreses tradicionals no solen tenir aquest potencial de creixement i, en conseqüència, de generació de plusvàlues.
Finalment, els business angels són inversors que realitzen aportacions a projectes emprenedors amb l’expectativa de vendre aquestes participacions a mig termini i obtenir-ne una plusvàlua. Per tant, com en el cas del crowdfunding de capital, els seus fons es destinen a empreses anomenades start ups, no a empreses de titularitat individual ni micropimes tradicionals.
En conseqüència, no podem considerar el finançament alternatiu com a un producte homogeni i apte per a finançar qualsevol projecte emprenedor ni de microempresa. Cada tipologia de finançament alternatiu té el seu segment de mercat, el qual ve definit tant per la tipologia de negoci, l’etapa en la que es troba i, finalment, la necessitat a cobrir.
Si necessites un impuls en aquest camp, truca’ns. T’ajudarem a escollir la opció més adequada.
#Emprenedor #GaudeixElTeuNegoci
1 Comment
[…] que faciliten finançament i que, en alguns casos, poden ser una bona opció. És el que anomenem finançament alternatiu o no bancari. Les més habituals en el cas de les microempreses […]