L’empresa sota control en 1 hora: despeses fixes
4 d'abril de 2018L’empresa controlada en 1 hora: ingressos
18 d'abril de 2018L’amortització és un apartat molt específic dintre el seguiment econòmic del negoci. De fet, és un dels elements més tècnics. Per aquest motiu, moltes vegades s’obvia. Veureu, però, que amb un exemple l’entendrem fàcilment.
Es tracta de tenir en compte totes les despeses que afecten a la nostra empresa: les despeses variables, les despeses fixes i, ara, l’amortització. En aquest post inclourem la despesa derivada de l’equipament que hem comprat i que utilitzarem a la nostre empresa durant varis anys.
Per exemple, l’ordinador, la impressora, el mobiliari, les eines, etc.
Normalment aquest equipament té un cost elevat. Si el comptem com a despesa íntegra dintre de l’any, ens desvirtuaria els números. Com ho fem, doncs?
Posem un exemple. Hem comprat un equipament informàtic -ordinador i impressora- per al nostre negoci. Ens ha costat 1.000.-EUR (recordeu que sempre treballem amb imports sense IVA). Aquest equipament ens pot durar 3 anys. Per tant, cada any hem de recuperar 333.-EUR per tal que, a finals del tercer any, haguem recuperat els diners i podem comprar de nou l’ordinador i la impressora. És com si, en el preu de cada producte o servei que venem, també hi ha inclosa una petita part de l’ordinador i la impressora.
Passos per calcular l’amortització
- El primer que cal fer és una llista del material que utilitzem: mobiliari, eines, maquinària, ordinadors, programes informàtics,…
- A continuació, a cada element li assignem una durada estimada. Per orientar-vos en aquests terminis, podeu utilitzar les taules d’Hisenda.
- Dividiu l’import total que us va costar cada element pel número d’anys que el tindreu al negoci.
- Finalment, sumeu l’import anual de tots els elements.
Ja teniu la despesa -amortització- que cal posar a cada exercici. O dit d’altra manera, l’estalvi que heu de fer cada any per poder renovar l’equipament del vostre negoci en un futur.
Permeteu-me que afegeixi una observació. Compteu tot l’equipament que utilitzeu, tant si l’heu comprat com si ja el teníeu i l’heu incorporat a l’empresa. Sé que aquest criteri és diferent del que aplica Hisenda. Tingueu en compte que el seguiment econòmic no el fem per Hisenda, sinó per a nosaltres. Volem saber com tenim l’empresa i, per tant, cal incloure-hi totes les despeses que hi tenen relació. No només les que desgraven.
En el post de la setmana que ve parlarem dels ingressos i del punt d’equilibri. Les despeses segur que les tenim. En canvi, les vendes són incertes. Però a partir de les despeses podem calcular quins ingressos ha de tenir el negoci per tal que sigui sostenible. Si tenim aquesta xifra clara, segur que farem accions per assolir-les i, per tant, tenim més possibilitats d’assolir-les.
Mentrestant, calculeu l’amortització de l’equipament. Com sempre, no dubteu a comentar les particularitats que tingueu en els vostres negocis i així solventem dubtes.