Amsterdam i les StartUps
30 de maig de 2018El creixement de la teva empresa: opció o necessitat?
10 de juliol de 2018Emprenedoria s’escriu amb C: creació, creixement, consolidació. Moltes vegades parlem d’emprenedoria i la identifiquem amb la primera de les etapes que hem esmentat. Però el cert és que totes tres estan íntimament interrelacionades. Però no ens avancem.
Què entenem per creació, creixement i consolidació?
Podem definir l’etapa de creació de l’empresa com aquell període que va des de la idea fins a la seva concreció en una empresa, formalitzada en una forma jurídica i una alta fiscal i a la Seguretat Social.
L’etapa de creixement la podem definir com aquell període de temps en el que el negoci té un increment important de la xifra d’ingressos. Aquest creixement pot venir per diferents motius: el primer hauria de ser aquell increment que ha de permetre a l’empresa assolir la dimensió necessària per estar en punt d’equilibri. Aquesta etapa és fonamental per a la viabilitat del negoci. Però també podem trobar altres tipus de creixement: el que ve produït pel mercat, el qual valora molt el producte/servei que ofereix el negoci i, per tant, el demanda fins i tot sense que l’empresa ho empenyi; un segon tipus de creixement és el que ve com a conseqüència de les accions comercials que es realitzen des del negoci. En aquesta etapa podem parlar de creixements importants a partir del 20%, tot i que també considerem que l’empresa està en creixement a partir del 10%.
Finalment, l’etapa de consolidació, fa referència a aquell moment en que el negoci està assentat, en ingressos i estructura i, en conseqüència, presenta creixements d’ingressos amb valors a l’entorn a la inflació.
Què volem ser quan siguem grans?
Darrera de tot procés emprenedor hi intervenen molts factors. Entre ells, les expectatives personals i empresarials de la persona o l’equip de persones que el duen a terme. Segons quines siguin aquestes expectatives, tindrà una influència directa en el negoci i en el seu desenvolupament, no només en la creació. Per exemple, no desenvoluparem el mateix negoci si volem generar el nostre propi lloc de treball o bé si volem tenir un equip de persones amb nosaltres, encara que parlem del mateix sector i activitat.
Per tant, aquesta pregunta sobre les expectatives que tenim sobre el negoci i sobre nosaltres mateixos, o dit d’altra manera, “què volem ser quan siguem grans?” ens l’hem de fer ja a l’etapa de creació. Segurament no podrem planificar-ho tot, segurament haurem d’ajustar la manera com treballem i com arribem al client, però sí que anirem més orientats cap a l’objectiu desitjat.
Trencar el sostre de vidre
És habitual que un emprenedor/a inicïi un negoci amb unes expectatives i, si li van bé les coses, decideixi ampliar-lo.
I per aquest motiu ens trobem amb negocis que tenen la necessitat de trencar el que en diem el sostre de vidre. És a dir, negocis que estaven plantejades com a projectes d’autoocupació però, degut al seu èxit, la persona que les gestiona el vol ampliar. Aquest procés comporta un replantejament. Això vol dir col·laborar amb tercers, incorporar personal, invertir, en definitiva, treballar de manera diferent per oferir el valor que aprecien els clients, sense perdre l’essència del negoci i sense que aquest creixement li faci perdre el rendiment aconseguit.
Per tant, ens reitera que no ho podem tenir tot planificat, però sí que, en la mesura que tenim aquesta visió sobre què volem que sigui el nostre negoci i cap a on el volem portar, ja fa que l’orientem des de les etapes inicials i durant les etapes de creixement. En conclusió, creació, creixement i consolidació empresarial no són etapes estanques i individuals, sinó que formen part d’un continuum en l’evolució del negoci.
En projectes en què t’hi jugues molt, t’ajudo a entendre i a orientar la teva empresa a nivell estratègic. Perquè puguis aclarir, estructurar i planificar les millors opcions per executar els teus projectes. Parlem?