Emprendre s’escriu amb C: Creació, Creixement, Consolidació
13 de juny de 2018Els 7 elements clau del creixement del teu negoci
18 de juliol de 2018Estem molt habituats a sentir dir que el creixement de l’empresa és una eina de competitivitat. Com més gran és l’empresa, millor pot aprofitar els recursos, oferir un servei més adequat al client. Fins i tot m’atreviria a dir que el tamany de l’empresa també és una mesura de l’èxit empresarial. Però aquesta és una visió externa a l’empresa.
Què passa quan ens posem a la pell de la persona que gestiona el negoci? El creixement d’aquest negoci és un imperatiu o bé una opció? Doncs depèn.
Si el negoci està en els seus moments inicials, aquest creixement de l’empresa és imperatiu. Cal que assoleixi una dimensió que li permeti cobrir les despeses que té com a negoci així com tornar l’endeutament que ha assumit per a la posada en marxa. I quan parlem de cobrir totes les despeses, ens referim literalment a totes les despeses, incloent el sou de la persona que la gestiona i la recuperació de les inversions realitzades. Podeu veure aquests punt en detall a L’empresa sota control en 1 hora: despeses fixes.
Una vegada assolit aquest punt, el següent pas és obtenir un benefici. En aquest punt ens hem de plantejar si per obtenir-lo cal créixer o bé podem reduir la despesa. En empreses petites, normalment les despeses estan molt controlades i és difícil reduir-les per se. Però a vegades sí que és possible treballar els processos per tal que durin menys estona, o bé es puguin fer de manera més automatitzada.
A partir d’aquest moment podem dir que sí, que el creixement de l’empresa passa a ser una opció. Per què ens podem plantejar créixer? Hi poden haver múltiples causes:
Externes al negoci:
- De mercat: el nostre producte/servei té molt bona acceptació i cada vegada tenim més demanda per part dels clients
- De sector: similar al cas anterior, però més centrat en el fet de trobar-nos en un sector en expansió, en el que totes les empreses creixem. Un altre motiu també es troba en el fet d’assolir una dimensió que ens permeti fer front a la competència des d’una posició més sòlida.
Internes al negoci:
- Per motivació de la propietat: el fet de voler tenir una empresa més gran, que abasteixi un mercat geogràfic més ampli, un major número de clients,…
- Per canvis en el rol de la persona que gestiona l’empresa: sovint quan el negoci comença la persona o l’equip emprenedor realitzen totes les tasques, venda, realització del servei, gestió. Amb el temps, la persona prefereix assumir uns rols dintre l’empresa que obliguen a treballar amb estructura –col·laboradors interns o externs-. En aquest cas el cost de l’estructura s’incrementa i, per tal d’assumir-lo, cal també que els ingressos augmentin.
No ens pensem que créixer vulgui dir fer més quantitat del mateix. Al contrari, el creixement de l’empresa implica canvi, implica repensar el negoci, la manera com fem les coses, com utilitzem els recursos, com ens donem a conèixer al client com a organització. Implica evolucionar l’empresa. Sovint, per guanyar el mateix o menys en una primera etapa i per incrementar el benefici en una segona.
Per tal que el creixement de l’empresa tingui èxit cal que tingui dos ingredients: el primer, que sigui una opció conscient, una elecció; el segon, que es planifiqui i que en fem el seguiment, en cas contrari podem fer més i guanyar el mateix.
En els propers posts parlarem d’aquest creixement que moltes empreses desitgen. Quins són els elements clau? Com el podem planificar per tal que tingui èxit?
En projectes en què t’hi jugues molt, t’ajudo a entendre i a orientar la teva empresa a nivell estratègic. Perquè puguis aclarir, estructurar i planificar les millors opcions per executar els teus projectes. Parlem?