Pot l’èxit empresarial conduir-te al fracàs?
19 de setembre de 2018Com fer un model de negoci escalable?
3 d'octubre de 2018Creixement i escalabilitat són dos conceptes que, a primera vista ens pot semblar que van junts, o fins i tot que són sinònims, però no és així. Primer de tot, concretem, a què ens referim quan parlem de creixement i a què fa referencia l’escalabilitat?
Entenem per creixement d’una empresa l’increment d’ingressos de la mateixa, fruit d’una major volum de venda. En el sentit tradicional del terme, aquest creixement també comporta una increment de recursos i, en conseqüència, un augment de les despeses.
El concepte d’escalabilitat fa referencia al fet d’incrementar els ingressos del negoci sense incrementar les despeses o amb un augment proporcionalment molt inferior al creixement de vendes.
Com ja heu endevinat, el primer cas comporta una reducció del benefici, especialment al principi del procés de creixement, perquè moltes vegades s’afegeixen els recursos quan encara no s’ha produït l’increment d’ingressos. És a dir, primer incorporem la despesa i és al cap d’uns mesos, quan es produeix efectivament l’augment de venda, que obtenim un major rendiment del negoci.
El cas de l’escalabilitat, en canvi, comporta un major rendiment del negoci des del primer moment. Aquest és un concepte típic de les empreses anomenades start ups. Aquests negocis es caracteritzen per tenir un creixement molt accelerat i un rendiment molt elevat, gràcies precisament a la seva gran escalabilitat.
Des d’aquestes definicions, podem dir que creixement i escalabilitat posen el focus en qüestions diferents. El primer el posa en els ingressos i l’escalabilitat el posa en el benefici.
De ben segur que hi ha negocis que són molt més escalables que d’altres. Fins i tot podem dir que l’escalabilitat forma part de la mateixa essència d’algunes empreses. És el cas, per exemple, de les de software, les quals han d’invertir en el desenvolupament del programari però, una vegada el tenen, els clients se’l poden descarregar directament des d’una plataforma. En el cas contrari, per exemple, una empresa instal·ladora: si vol atendre més clients, caldrà que contracti més tècnics.
Podem concloure, doncs, que malgrat cada empresa tingui una facilitat més o menys accentuada per créixer, el fet d’incorporar el concepte d’escalabilitat a aquest creixement, posa el focus no només en els ingressos sinó també en el benefici i, en conseqüència, facilita que els resultats es vegin menys minvats.
Si la teva empresa està en procés de creixement i vols que t’ajudem a gestionar-lo, no dubtis a trucar-nos. #Gaudeixelteunegoci
2 Comments
[…] Previous Elisabet Bach / creixement empresarial / Com fer un model de negoci escalable? Publicat:3 d'octubre de 2018 Categoria:creixement empresarial, Models de negoci Comentaris:No hi ha comentaris […]
[…] És a dir, el material entra i surt però el valor del que hi ha emmagatzemat és bastant fixe. Quan el negoci creix, aquest import també creix de forma més o menys […]