
Què tenen en comú el teu negoci i Sant Valentí?
3 de febrer de 2025
Com saber si el teu preu és el correcte (i per què pujar-lo pot ser una bona idea)
2 d'abril de 2025Què és la intel·ligència artificial (IA)?
La intel·ligència artificial (IA) engloba els sistemes capaços de realitzar tasques que tradicionalment requereixen intel·ligència humana, com l’anàlisi de dades, la creació de continguts o l’automatització de processos. Encara que pugui semblar futurista, la IA ja forma part del nostre dia a dia des de fa temps: assistents virtuals com Siri o Alexa, recomanacions de productes en línia o aplicacions que generen textos i imatges. Fa uns mesos, però van entrar al mercat IA com ChatGPT, Gemini o Copilot, amb cada vegada més funcionalitats per aplicar la IA en el dia a dia personal i professional. Però, com pot beneficiar la IA un negoci o una activitat professional?
En què pot ser útil la intel·ligència artificial per als negocis?
Molts autònoms i microempreses pensen que la IA és només per a grans corporacions, però la realitat és que també pot ser una eina poderosa per a negocis més petits.
L’automatització de tasques repetitives permet, per exemple, respondre automàticament a clients, crear factures i planificar cites sense esforç addicional. A nivell de màrqueting, la IA pot ajudar a generar textos per a xarxes socials i personalitzar ofertes segons les necessitats dels clients. També facilita l’anàlisi de dades per comprendre millor el mercat i ajustar estratègies de negoci. La clau és utilitzar la IA com una eina que et permeti treballar millor, sense substituir el factor humà.
Com començar a utilitzar la intel·ligència artificial en negocis, sense grans inversions?
Si mai no has fet servir la IA, pots seguir aquests passos per incorporar-la al teu negoci:
- Investiga i consulta alguns recursos en línia per entendre com funciona la IA i quines aplicacions té.
- Escull una eina gratuïta i generalista, com ChatGPT o Copilot, per fer una prova.
- Tria una tasca repetitiva que et consumeixi temps.
- Prova com automatitzar aquesta tasca utilitzant l’eina seleccionada, ajustant segons sigui necessari. Fins i tot li pots demanar com et pot ajudar amb aquesta tasca.
- Avalua els resultats i fes els ajustos que consideris fins a tenir el procediment validat.
Casos pràctics d’intel·ligència artificial i negocis
Seguidament comentem alguns exemples pràctics que funcionen en el dia a dia:
- Per generar respostes per atendre clients, pots utilitzar ChatGPT amb prompts senzills com “Genera una resposta educada per a un client que demana informació sobre horaris”.
- Per definir idees per a publicacions a xarxes socials. Per exemple, pots demanar a ChatGPT “Dona’m tres idees per publicar a Instagram sobre [tema del teu negoci]”.
- També pots utilitzar-lo per millorar textos, per exemple, demanant “Millora aquest missatge per fer-lo més atractiu per als meus clients”.
- Si hi ha diferents publicacions que vols llegir, li pots demanar un resum per tal de seleccionar i llegir sencera la que més et pugui interessar. Li pots demanar “Fes un resum d’aquests documents. Destaca els punts principals de cadascun, així com les similituds i diferències entre ells”.
En el cas que vulguis fer comunicacions o noves propostes, és important que li defineixis elements importants del teu negoci com quina tipologia de clients tens, quins són els teus valors, quin és el teu estil en les comunicacions. L’eina ha de mantenir la coherència amb el teu negoci i amb la resta de comunicacions i elements que en formen part.
Prudència: revisa i valida la informació generada per la IA
Tot i els avantatges de la IA, cal aplicar-la amb criteri.
La IA està programada per donar sempre una resposta. Això no vol dir que sigui correcta. Pot contenir biaixos, errors o limitacions en funció de les dades amb què ha estat entrenada. Fins i tot pot haver copiat d’altres fonts.
Per això sempre s’ha de revisar la informació generada, tant des d’un punt de vista de correcció, com d’adaptació al negoci i al seu tarannà.
Intel·ligència artificial i negocis, valor diferencial i factor humà
La IA t’ajuda a ser més eficient, però la teva manera de connectar amb els clients i els teus valors no es poden automatitzar.
Un dels elements més valuosos d’un negoci són els seus elements diferencials, alineats amb la seva estratègia, propers i ben identificats pels clients. Cal que aquests elements diferencials estiguin sempre presents.
No sempre el que es fa amb IA manté aquests valors, per això és important el factor humà. Aquesta capa d’interacció humana és essencial per revisar, validar i donar els elements característics de cada negoci.
Conclusió
La intel·ligència artificial no és un enemic, sinó una eina que, ben utilitzada, pot fer que el teu negoci sigui més eficient i competitiu. No es tracta de substituir l’element humà, sinó de com la pots utilitzar per treballar millor, perquè el negoci funcioni millor, sense perdre l’essència que el fa únic.
Ja has començat a provar eines d’IA en el teu negoci? Ens comparteixes la teva experiència?