Alimentar-se bé per emprendre millor
16 d'octubre de 2018Quin tipus de finançament alternatiu requereix el teu negoci?
26 de novembre de 2018Habitualment associem el creixement de l’empresa a un increment d’ingressos. Però, tal i com hem vist en posts anteriors, també sol anar acompanyat de més despesa i, generalment, d’inversions. Però, com finançar el creixement de la teva empresa?
Sovint, les mateixes persones que gestionen l’empresa són conscients de que les inversions (maquinària, vehicles, reforma d’un local, …) comporten un finançament a llarg termini. Normalment es realitzen aportacions de fons per part de la propietat i es contracten préstecs a llarg termini -a 5 o més anys- i leasings. Aquest finançament permet acomodar el retorn de les quotes a la generació de diner que pot tenir el negoci en el temps.
Però el que no és tan evident és la necessitat de finançar altres partides, com poden ser els materials que tenim en stock i els saldos de clients.
Parem-nos un moment en aquests dos apartats:
- Els materials que tenim al magatzem són un tipus d’inversió que rota. És a dir, el material entra i surt però el valor del que hi ha emmagatzemat és bastant fixe. Quan el negoci creix, aquest import també creix de forma més o menys proporcional.
- El mateix passa amb els saldos de clients, és a dir, amb les factures que l’empresa ha emès i que els clients encara no han pagat perquè no han vençut. El creixement produeix un increment del volum d’aquest saldo.
En conseqüència, s’incrementa el volum de diner que queda fixe a l’empresa en forma d’inventari i de saldos de clients pendents de cobrar. La persona que gestiona l’empresa veu que venen més, però que aquest augment de venda no es tradueix en forma de diner a caixa. El principal motiu és que està invertit en els saldos de clients i en material. Si no es té en compte, pot provocar tensions en els cobraments i pagaments.
La forma de solucionar-ho és amb finançament. Segurament us recomanaran una pòlissa de crèdit. És a dir, un instrument financer que permet posar el compte del negoci en negatiu, fins a un límit acordat, de manera que l’empresa pugui pagar als proveïdors i, quan es cobri dels clients, es compensi aquest saldo negatiu.
Aquesta solució només és vàlida per a creixements molt limitats. Però, quan realment es produeixen creixements importants i amb continuïtat en el temps, és insuficient. Perquè els saldos també tenen un increment continuat i, per tant, no acabem mai de donar-los la volta.
El que cal fer en aquests casos és tractar-ho com una inversió -com si compréssim una màquina, per exemple-, i finançar-ho amb un préstec a mig termini. Així donem temps a l’empresa invertir en el seu creixement -en aquest cas en partides a curt termini- i a tornar el finançament en la mesura que el mateix negoci va fent el recorregut de saldo-finançament-pagament-cobro-pagament-cobro-pagament i fins que s’equilibra el procés. El fet de ser a mig termini també permet tenir un coixí de seguretat per si, en algun moment, aquest engranatge s’encalla de forma temporal.
Per estalviar sorpreses, és molt recomanable planificar des d’un punt de vista econòmic el creixement del nostre negoci. Les indicacions que hem comentat són generals. Cal estudiar cada cas en detall, realitzar una previsió de les inversions, de les despeses i dels ingressos esperats i decidir, a continuació, el finançament més adequat. En aquesta fase també et podem acompanyar per tal que la realitzis amb les màximes garanties. Truca’ns si vols que en fem conversa.
#GaudeixElTeuNegoci
2 Comments
[…] majoria de negocis necessiten finançament. Tant si estan en fase de creació, de creixement, com de consolidació. El que varia és el tipus […]
[…] que s’espera obtenir i en quin moment. Finalment, aporten el criteri necessari per establir el finançament d’aquest procés per tal que hi hagi una estabilitat i s’assoleixi una fortalesa […]