Com fer que passin coses bones el 2022. 1ª part
19 de desembre de 20213 àmbits a tenir en compte en la gestió del negoci si ets agent digitalitzador
15 de juny de 2022La il·lusió d’un nou any
Comencem un nou any amb aquella sensació de creu i ratlla. Com si tot el que han comportat els dotze mesos que deixem enrere ho deixéssim de banda.
Comencem un nou any amb la mirada posada a l’horitzó, amb il·lusió, els ulls brillants i un somriure als llavis, com quan els Reis ens portaven aquella joguina que havíem demanat.
Abans de mirar endavant i continuar, però, us volem convidar a parar i pensar; per evitar posar l’automàtic i reprendre el que anàvem fent, sense més.
Gestió del negoci en entorn VUCA: direcció, focalització, concreció
Tot i voler deixar enrere l’any que hem acabat, és indubtable que ens ha aportat coneixement i experiència. O penses que tu i el teu negoci esteu igual avui que fa dotze mesos?
En la primera part del post ja vam parlar de valorar i reconèixer tot l’esforç i la feina feta. Comencem l’any, doncs, des d’una posició més avançada, més experta.
En lloc de començar en automàtic, recordem primer per què fem el que fem i per a què. Reflexionem si tot el que fem a la nostra activitat està alineat amb aquestes dues qüestions.
Abans de començar a caminar, cal pensar en quins són els grans objectius a assolir. Cal concretar quines són les grans àrees de treball. Segurament aquesta visió serà a mitjà termini, és a dir, més enllà dels 12 mesos vinents. Aquesta reflexió ens aportarà direcció i focalització.
En un entorn VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) com l’actual, hi ha aspectes sobre els quals només es poden traçar grans línies i planificar molt a curt termini, amb direcció, i amb molta capacitat d’adaptació.
Una vegada s’han definit les grans línies a seguir i les àrees de treball (com dèiem, direcció i focalització), es pot definir un pla a 6-12 mesos (concreció). L’objectiu d’aquesta planificació no és altra que tenir un full de ruta per anticipar les desviacions i poder fer els ajustos per assolir els objectius.
Poder-se adaptar amb rapidesa implica saber cap a on volem anar i comprovar si els resultats s’assoleixen segons l’esperat. I, en el cas que no sigui així, poder fer les rectificacions oportunes.
Previsions economicofinanceres: la bola de vidre per veure el futur
En altres posts hem comentat que tot el que passa en el negoci té la seva traducció a números. Realitzar unes previsions de les despeses previstes i dels ingressos esperats ens permeten anticipar si les accions que es volen realitzar portaran als resultats desitjats. En entorns VUCA com l’actual també ens permeten preveure alternatives a prendre, davant de desviacions que segur que es produiran (és a dir, ens permet tenir “plans B”).
En aquest darrer trimestre diferents clients ens han demanat quin hauria de ser el focus economicofinancer del negoci. En la majoria de casos la resposta ha sigut enfortir la capacitat de resistència davant d’alts i baixos que es puguin produir. És a dir, que el resultat econòmic sigui positiu o bé, en aquells que vénen de períodes de pèrdues, assolir el punt en què els ingressos igualin les despeses. En segon punt, reforçar la solvència del negoci: crear un estalvi de negoci; treballar perquè les inversions a curt termini siguin significativament més elevades que l’endeutament a curt termini -en aquesta línia també pot ser convenient reconduir part de l’endeutament a curt termini a llarg termini-.
Simplement, a vegades cal aixecar el cap del camí per posar la mirada a l’horitzó, comprovar que anem en la direcció correcta, i reprendre aquest camí.
“Demana’t si el que fas avui t’acosta al lloc on vols estar demà”. Walt Disney