PRISMAWAY®: Com organitzar la feina quan l’empresa creix?
4 de març de 2020Productes que es poden utilitzar segons cada necessitat i com fer la gestió amb les entitats financeres.
31 de març de 2020Avui tractarem un tema de vital importància per a la continuïtat dels negocis: la gestió de la liquiditat i el finançament en temps de crisi.
Donada la seva extensió, l’hem dividit en dues parts. En aquesta primera parlarem dels conceptes i criteris sobre els que cal reflexionar per analitzar la liquiditat del negoci i per triar el finançament que s’adequa millor a la necessitat actual. A la segona part parlarem de diferents productes que es poden utilitzar segons cada necessitat i com fer la gestió amb les entitats financeres.
L’hem escrit en col·laboració amb el Manel Alemany, assessor financer i expert en productes de finançament.
Davant de la necessitat actual de liquiditat per mantenir els compromisos de pagament de les empreses, revisem primer alguns conceptes de manera que escollim l’opció més adequada, és a dir, aquella que ajuda a resoldre el problema, no a retardar-lo uns mesos.
Gestió de la liquiditat: uns conceptes previs
Seguidament explicarem de forma simplificada alguns conceptes que ens ajudaran a decidir el finançament més adequat per a l’empresa.
De tots és ben conegut que perquè un negoci funcioni cal que tingui benefici, és a dir, que els ingressos siguin superiors a les despeses. Aquesta premissa assegura que, a nivell de liquiditat, es generin els recursos per pagar les despeses que té el negoci.
Dins d’aquestes despeses i, per tant, dins d’aquest benefici, hi ha inclòs el que s’anomena amortització. No és altra cosa que repartir el cost d’aquells elements comprats i que estaran molt de temps en el negoci, durant els anys que estaran en funcionament. Aquest concepte forma part del cost anual.
L’altre element important és el que s’anomena flux de caixa. Aquest és un terme menys conegut però igual d’important. És l’import en que s’incrementaria el saldo bancari de l’empresa si cobrés al comptat tot el que ha venut i pagués al comptat tot el que ha comprat durant aquell any. És pot calcular com la suma del benefici més l’amortització.
El darrer concepte és el de flux de caixa lliure. En moltes ocasions un negoci necessita finançament per realitzar les seves inversions. La devolució d’aquest finançament es paga del saldo bancari que genera l’empresa anualment. És a dir, surt del flux de caixa. Una empresa molt endeutada tindrà un flux lliure de caixa baix i, en canvi, una empresa poc endeutada, tindrà un flux de caixa lliure alt, similar al flux de caixa total.
Gestió de la liquiditat: criteris
Davant d’un escenari de possibles restriccions de tresoreria en un negoci, cal analitzar-ne la situació general i la situació que es presenta a curt termini:
- Si l’empresa té benefici, si té flux de caixa lliure, si està poc endeutada o bé si l’endeutament que té és a llarg termini, cal analitzar les entrades i sortides de diners per als propers mesos:
- És possible que l’empresa parteixi d’una posició en la que té suficient saldo de diner com per fer front als propers pagaments. En aquest cas, és convenient fer-ne un seguiment i veure si els clients atenen els compromisos de pagament. En el cas de que no sigui així, es pot demanar un finançament a mig termini (per exemple, a 2-3 anys) de manera que primer s’utilitzi aquest recurs i, si la situació s’allarga, els saldos propis.
- Si el negoci té poc saldo respecte als pagaments que ha de realitzar, pot gestionar l’aplaçament d’alguns d’aquests pagaments. També caldrà buscar finançament addicional per tal de poder atendre els compromisos. Com en el cas anterior, seria recomanable finançament a mig termini, 3-4 anys.
- Si l’empresa té benefici, si té flux de caixa lliure però té un endeutament molt concentrat en el curt termini, és recomanable ubicar el nou endeutament en el llarg termini (4-5 anys). D’aquesta manera la seva devolució es podrà acomodar a la capacitat del negoci de generar flux de caixa lliure.
- Si l’empresa no té flux de caixa lliure, o bé té pèrdues, o bé està fortament endeutada, cal analitzar la necessitat de renegociar tot l’endeutament de manera que s’acomodi a la capacitat real que té d’atendre els compromisos; o bé caldrà capitalitzar l’empresa amb fons propis o similars; o bé caldrà plantejar la mateixa viabilitat del negoci.
Aquests són uns criteris generals. Es tracta d’una orientació general, donat que cada negoci pot tenir les seves particularitats. En conseqüència, cal analitzar cas per cas.
En la segona part d’aquest post, analitzarem diferents productes del mercat i com actuar per demanar el finançament que es necessita.
També trobareu més informació sobre tipus de finançament en posts anteriors:
- Quin tipus de finançament necessita la teva empresa.
- Pòlissa de crèdit: suport o taló d’Aquil·les de la teva microempresa.
Des de la consultoria us podem ajudar a valorar la situació del vostre negoci i a decidir quin tipus de finançament és el més adequat. Ens podeu contactar per mail, per la web o bé a través de les xarxes socials Facebook, Instagram, i Twitter. No us quedeu amb dubtes.
1 Comment
[…] negocis i de forma negativa a d’altres. Des de la consultoria també hem pogut observar com, la gestió que cadascú ha fet de l’empresa, també ha influït en la seva situació i el seu […]