L’autònom, una peça clau del nostre teixit empresarial
5 de febrer de 2015Autònoms: Presentació del programa Consolida’t
5 de març de 2015Estem a febrer. El mes de gener vam presentar a Hisenda els models del quart trimestre i els resums anuals i el mes de febrer presentarem el resum d’operacions anuals de mes de 3.005€. Financers, comptables i assessors estem en plena feina de tancaments comptables i fiscals. Cal presentar-ho tot al fisc, sense retards, sense errades, no fos cas que ens posessin una sanció.
Sembla que tots treballem per a Hisenda i que els numeros de l’empresa nomes són per pagar impostos. Pero, hi ha algú mes que els utilitzi?
D’entrada, segur que pensarem en els bancs: quan necessitem finançament, el primer que ens demanen per analitzar si ens el donen o no és el darrer impost de societats, els comptes anuals i les declaracions d’Iva, entre d’altres. Alguns també demanen unes previsions sobre l’evolució de l’empresa. Amb tot això en treuen les seves conclusions sobre si el que demanem és coherent amb la situació de l’empresa, si podrem pagar-ne els interessos i si podrem tornar-ho puntualment.
A continuació, segurament pensarem en els proveïdors, bé directament, bé a través d’empreses de seguiment i d’assegurances de risc comercial. I és que l’anàlisi que fan dels números de la nostra empresa els permet decidir quin import màxim podem pagar-los a crèdit.
No es tan habitual pensar en els treballadors de l’empresa, i, tot i que no analitzen tècnicament els números, qui vol treballar en una empresa de la que es diu que no va bé, que no paga puntualment,…?
En empreses amb diferents socis, es habitual que els minoritaris utilitzin els números de l’empresa per demanar explicacions o, fins i tot, per vetar decisions.
Aleshores, si tots aquests colectius utilitzen els numeros del nostre negoci per a prendre decisions en relació a la nostra empresa, com és que l’empresari-gerent continua pensant que “els números són per a Hisenda” i no els utilitza per a prendre decisions sobre el seu propi negoci?