La clau del creixement empresarial: seguiment econòmic i de tresoreria
2 d'octubre de 2023Gestiones el teu propi negoci? Valora el treball d’aquest any
22 de desembre de 2023En l’actual entorn empresarial, les microempreses i els autònoms s’enfronten a reptes constants. Gestionar un negoci amb èxit implica una supervisió constant. Per aconseguir-ho, és imprescindible disposar de les eines adequades. Avui us en presentem una: els Indicadors clau de rendiment (també dits KPIs).
En aquest article, explorarem la importància de treballar amb indicadors i KPIs per a autònoms i microempreses i explicarem alguns exemples concrets per gestionar millor el negoci.
Què són els Indicadors clau de rendiment o KPIs
Un dels errors en els que sovint cauen molts autònoms i microempreses és no mesurar el rendiment del seu negoci de manera regular. Aquesta manca d’informació pot portar a decisions errònies i a una gestió ineficient.
Un segon error és voler fer seguiment de moltes variables. En aquest cas, sovint l’abundància d’informació provoca paràlisi en l’acció.
És aquí on intervenen els indicadors i KPIs. Són mètriques específiques dissenyades per fer seguiment de l’evolució d’un negoci. Cal seleccionar-los segons els objectius que es volen assolir i les accions que es duen a terme per tal d’assolir aquests objectius plantejats.-
Els KPIs no només proporcionen una visió clara del que està funcionant i el que no ho està, sinó que també permeten als autònoms i a les microempreses prendre decisions més informades: continuem amb el que estem fent o bé cal canviar algunes accions per assolir els objectius? Si no seguim les dades i no les utilitzem per ajustar la nostra estratègia, és fàcil perdre’s en un mar de suposicions i intuïcions.
Els Indicadors clau de rendiment o KPIs inclouen dades econòmiques i també altres mètriques que permetin anticipar aquests resultats econòmics.
Exemples d’Indicadors i KPIs
Ara que hem establert la importància de treballar amb indicadors i KPIs, presentem alguns exemples que poden ser rellevants per als negocis d’autònoms i microempreses.
Posem alguns exemples de KPIs generals de negoci que convé tenir presents:
- Ingressos Bruts Mensuals: Aquest KPI permet saber quants ingressos es generen mensualment i si aquests s’incrementen o disminueixen. Convé comparar-los amb els del mateix període de l’any anterior per tal de tenir en compte les estacionalitats.
- Marges Bruts: Aquest indicador mostra la diferència entre els ingressos i els costos de producció, sigui de producte, sigui de realització de servei.
- Conversió de Vendes: Aquest KPI indica quin percentatge dels pressupostos realitzats es converteixen en vendes. Si la xifra és baixa, convé revisar com es planteja la venda del servei al client.
- Càrrega de Treball: aquest indicador dimensiona el volum d’hores dedicat a la feina i la disponibilitat per assumir nous projecte o major producció.
- Retenció de Clients: Seguir el nombre de clients que es mantenen en el negoci al llarg del temps dona una mesura de la capacitat de fidelització i permet estabilitzar el volum d’ingressos a una xifra recurrent mensual.
No obstant, cal també seleccionar els KPIs segons les accions que es duen a terme per assolir els objectius plantejats. Per exemple, imaginem que un comerç vol incrementar el seu volum d’ingressos. Per fer-ho, es planteja distribuir el producte de manera que el potenciï la venta creuada.
Per avaluar si s’assoleixen els objectius, podem plantejar alguns Indicadors clau com:
- Número de productes per tiquet: un increment d’aquesta variable ens diu que s’incrementa la venta creuada.
- Import de tiquet mig: com en el cas anterior, un increment d’aquest import pot ser indicador d’un increment de la venda creuada. També ens avança que a final de mes el volum de venda serà major.
Vols incorporar els Indicadors clau de rendiment o KPIs en la gestió del negoci?
Treballar amb Indicadors clau (KPIs) és essencial per als autònoms i les microempreses per gestionar el negoci de manera eficient. Aquests indicadors permeten prendre decisions basades en dades i ajustar les accions per assolir els objectius segons el que les dades indiquin.
Sobretot, recorda d’utilitzar indicadors generals de negoci i també d’incorporar els necessaris segons les accions plantejades en cada cas. Pocs indicadors i rellevants, aquesta és la clau.
Per part nostra, des de la consultoria et podem ajudar tant en els aspectes econòmics, estratègics i a definir els indicadors de seguiment per avaluar l’assoliment dels objectius plantejats.